Blog Pychotka
pojemniki na ciasto
Akcesoria kuchenne

Jaki wybrać pojemnik na ciasto?

Opakowania na ciasto różnią się nie tylko wielkością i kształtem, ale przede wszystkim przeznaczeniem: jedne służą do jednorazowego transportu wypieków, inne mogą być używane wielokrotnie. Cechą, która odróżnia poszczególne modele, jest także jakość wykonania. Którą opcję wybrać i jak zdecydować się na konkretny model pojemnika na ciasto?

Rodzaje opakowań na ciasto – które wybrać?

Sklepy oferują pojemniki na ciasto o różnym przeznaczeniu. Cukiernie najchętniej używają tych papierowych lub z tworzywa plastikowego. Opakowania jednorazowe mają ograniczoną pojemność, a przede wszystkim są mniej wytrzymałe niż te wielokrotnego użycia. Nie są też szczelne, przez są długotrwałe przechowywanie w nich wypieków grozi utratą świeżości. Znacznie lepszą opcją jest pojemnik na ciasto plastikowy. Te mają mocne zatrzaski zamykające, skutecznie chronią ciasto przed zniekształceniami oraz utratą smaku. Są dostępne w dużych rozmiarach, więc bez problemu mieszczą całą blachę lub np. tort.

Jak wybrać pojemnik na ciasto wielokrotnego użytku?

W sklepach dostępne są pojemniki na ciasto różnego rodzaju. Który sprawdzi się najlepiej? Najważniejsze to dopasować wielkość do rodzaju wypieku. Oprócz tego trzeba zwrócić uwagę na to, by zatrzaski były mocne i dobrze trzymały pokrywę. Ważny jest także uchwyt – ten powinien być stabilny, by nie powstawało ryzyko upuszczenia pudełka, a tym samym zniszczenia długo przygotowywanego ciasta.