Mleko się przypala? Wybierz garnek do gotowania mleka bez przypalania
Wystarczy moment, aby mleko przypaliło się i wykipiało. Aby temu zapobiegać, najlepiej zaopatrzyć się w odpowiedni garnek do gotowania mleka bez przypalania z podwójnymi ściankami.
Garnek do gotowania mleka w kąpieli wodnej
Najlepszym wyborem do gotowania mleka będzie specjalny garnek z podwójnymi ściankami, który przeznaczony jest do przygotowania kąpieli wodnej.
Takie garnki wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają dwie ścianki, pomiędzy które wlewa się wodę. Powstaje wtedy specjalna kąpiel wodna, która równomiernie podgrzewa mleko i zapobiega jego przypalaniu się. Gwizdek w garnku informuje o odpowiedniej temperaturze mleka. W takich garnkach jest też mniejsze ryzyko wykupienia mleka i powstania kożucha.
Dodatkowo ten garnek do mleka może przydać się podczas rozpuszczania czekolady, przygotowywania budyniu, ryżu na mleku, sosów na bazie śmietany oraz sera i innych łatwo przypalających się potraw.
Jak gotować mleko w garnku z podwójnymi ściankami?
Wyposażony w podwójne ścianki garnek do gotowania mleka bez przypalania jest bardzo łatwy w użyciu. O czym warto pamiętać?
Na początku należy odkręcić gwizdek i nalać wody pomiędzy ścianki. Wody nie powinno być zbyt dużo, by nie przelewała się ponad poziom gwizdka. Następnie mocuje się gwizdek, garnek ustawia się na kuchence i wlewa się do niego mleko. Najlepiej gotować je na średnim ogniu. Gdy gwizdek zagwiżdże, oznacza to, że woda w kąpieli wrze, a mleko ma odpowiednią temperaturę.