Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Po czym poznać profesjonalne urządzenie do hot dogów?

Jak zrobić hot-doga? Wystarczy kiełbasa, odpowiednia bułka (np. w wariancie francuskim) i kilkanaście minut cierpliwości. W rzeczywistości profesjonalny proces ich przygotowywania jest znacznie bardziej złożony i wymaga większych nakładów finansowych.

Czym jest urządzenie do hot-dogów?

Urządzenie do hot dogów (https://www.gastropuls.pl/urzadzenia-do-hot-dogow) to platforma gastronomiczna, składająca się z trzech (w wariancie profesjonalnym) części. Są to:

– podgrzewacz do bułek, który ma kształt cienkiego walca i jest najczęściej usytuowany pionowo,
– koszyk na kiełbaski, który powinien zapewniać dostęp do co najmniej dwóch osobnych rodzajów kiełbas,
– pojemnik do podgrzewania na parze, w którym kiełbaski będą podgrzewane do określonej temperatury.

Ile kosztuje profesjonalizm?

Cena takiego urządzenia waha się w okolicach 1500 – 2000 złotych. I choć kwota ta wydaje się dosyć spora, to tyle trzeba zapłacić za dobry sprzęt do w miarę dużej budki z hot dogami. Oczywiście można nabyć takie urządzenie również za 1/3 tej kwoty, ale będzie ono wyposażone w znacznie mniejszą liczbę stanowisk do podgrzewania bułek. W bardzo prostych urządzeniach nie ma też stanowiska do podgrzewania na parze, gdyż ich producenci doszli do wniosku, że można to zrobić w osobnym pojemniku.

Podsumowanie

Profesjonalne urządzenia do hot-dogów wyróżniają się większą liczbą stanowisk pracy, dużą liczbą funkcji i… swoistą samodzielnością. Z punktu widzenia sprzedawcy, posiadanie takiego urządzenia ma swoje korzyści, gdyż nie wymaga noszenia ze sobą dodatkowego sprzętu gastronomicznego.