Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne

Z jakiego materiału wybrać łopatkę kuchenną?

Trudno sobie wyobrazić nowoczesną i w pełni wyposażoną kuchnię bez takiego dodatku jak łopatka kuchenna. Łyżki kuchenne służą nie tylko do przygotowywania składników do gotowania, lecz również i do przeprowadzania samego procesu gotowania. Problem jednak w tym, że mało kto wie, w jaki sposób takie narzędzie wybrać.

Drewniana łyżka kuchenna

Duża drewniana łyżka kuchenna, to nie da się ukryć, jeden z najczęstszych wyborów przez każdego domowego kucharza. Drewniana konstrukcja zapewnia nie tylko doskonały wygląd, który pasuje do właściwie każdej kuchni, lecz co najważniejsze, doskonałe właściwości użytkowe. Łyżki kuchenne wykonane z drewna charakteryzują się bowiem bardzo dobrą odpornością na uszkodzenia, a także są zupełnie niewrażliwe na wysokie i niskie temperatury. Dodatkowo w choćby najmniejszym stopniu nie przenoszą smaku ani zapach, co dodatkowo przyczynia się do powstawania lepszych smaków potraw.
Niestety model drewniany od czasu do czasu trzeba poddawać konserwacji, aby mógł służyć możliwie jak najdłużej.

Silikonowa łyżka kuchenna

Drugim pod względem popularności materiałem na łyżkę kuchenną, jest oczywiście model silikonowy. Cechuje się on przede wszystkim bardzo niską wagą, a także zupełnym nieprzywieraniem do tego materiału choćby nawet najmniejszej ilości potraw. Sprzyja to utrzymywaniu takiej łyżki w czystości, dzięki czemu nie trzeba przykładać wielu uwagi i dużego wysiłku, aby zawsze pozostawały one w stanie idealnej czystości.
Wadą takiego rozwiązania jest niestety dość duże ryzyko, że słabej jakości silikon może przekazywać pomiędzy potrawami smaki.