Blog Pychotka
Akcesoria kuchenne Uncategorized

Rzymski garnek niezastąpiony w każdej kuchni

garnek rzymski wykonany z gliny
Garnek rzymski jest naczyniem do pieczenia, wykonanym z ceramiki nieoszkliwionej (czystej gliny). Pieczenie odbywa się w atmosferze pary wodnej (a co za tym idzie – bez tłuszczu).

Specyfika

Najczęściej spotykane rozmiary garnków rzymskich to takie o pojemnościach 2,5 i 6 litrów. Aby zdecydować jaki wybrać, należy wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Po pierwsze, wielkość piekarnika – garnek ten nie może bowiem dotykać jego ścianek, ani też żadnych elementów grzewczych. Po drugie, trzeba zastanowić się jakiego rodzaju i dla ilu osób posiłki będzie się w nim przygotowywać. Naczynie to świetnie sprawdza się do pieczenia: mięsa, drobiu i ryb, a także różnego rodzaju zapiekanek oraz warzyw. Smak potraw jest niezwykle bogaty, a sposób pieczenia pozwala im na zachowanie wszelkich potrzebnych witamin i składników odżywczych.

Garnek rzymski – budowa

Jest to naczynie ceramiczne, którego ścianki nie są pokryte szkliwem. Sprawia to, że naturalna porowatość gliny nie jest ukryta i można ją wykorzystać. Proces pieczenia polega na tym, że zaczyna się od kilkunastominutowego moczenia pustego garnka w wodzie. Wtedy pory otwarte, jak bardzo cienkie rurki, w kontakcie z wodą zasysają ją do swojego wnętrza. W ten właśnie sposób garnek absorbuje wystarczającą ilość wody, którą później uwolni podczas pieczenia w postaci pary wodnej. Dzieje się tak, bo wraz z podgrzewaniem w piekarniku ciśnienie w porach naczynia wzrasta i stopniowo się uwalnia (właśnie jako para).