Blog Pychotka
tortownica
Akcesoria kuchenne

Wybór odpowiedniej tortownicy

Większość osób na specjalne okazje woli zamówić tort w cukierni, ale przecież nie wszyscy. Jedni ze względu na duże koszta wolą upiec tort, a inni po prostu lubią to robić i dokładnie wiedzą jak.

Metalowa tortownica

Wydawać by się mogło, że upieczenie blatów do tortu nie jest zbyt trudną sprawą, a jednak nie wszystkim wychodzi. Pierwszą tajemnicą jest używanie jedynie składników, które są w tej samej temperaturze pokojowej. Drugą natomiast dobrej jakości i odpowiedniej wielkości tortownica, która sprawi, że tort będzie posiadał tradycyjny kształt lub zupełnie niezwykły.

Tradycyjna czy większa?

Klasyczne tortownice mają zwykle od 20 do 24 cm średnicy, ale to te mniejsze cieszą się większa popularnością. W AleDobre.pl można dostać tortownice i silikonowe formy do pieczenia o okrągłym kształcie w średnicy 15 cm, co już sprawi, że tort będzie wyglądał świetnie. Mniejszy w obwodzie, ale wyższy niż zwykle może sprawić solenizantowi wiele radości.

Tortownice metalowe mają to do siebie, że brzegi można zdjąć posługując się specjalnym, znanym wszystkim piekarzom zaciskiem po boku formy. Trzeba oczywiście pamiętać o użyciu w tym przypadku papieru do pieczenia.

Formy silikonowe, wysmarowane wcześniej tłuszczem, pięknie odchodzą od ciasta pozostawiając je gładkie i lśniące. Tortownica dobrej jakości to podstawa wykonania tortu – dzięki niej słodka przyjemność będzie zdecydowanie przyjemniejsza.